Ovuláció és a termékeny napok megállapítása

Mi is az ovuláció, azaz tüszőrepedés, petekilökődés és hogyan állapítható meg?

Sok hölgy vendégemnél derül ki, hogy azt gondolták az ovuláció egyértelmű, minden nőnél rendben van. De sajnos nem, nem magától értetődő, hogy egyáltalán van, vagy minden ciklusban rendszeresen van… és erre sokan csak akkor figyelnek fel, amikor már babát szeretnének. A stressz hatások, fogamzásgátlók tartós szedése, helytelen táplálkozás, magas szénhidrát fogyasztás, hormonegyensúly felborulása gátolják az ovulációt.

Ovuláció, magyarul tüszőrepedés, az a folyamat, amelynek során egy (ritkán több) érett petesejt kiszabadul a petefészekből. Ez általában a két menzesz közötti úgy nevezett középidőben történik.
A szabaddá vált petesejt a petevezetékbe kerül, majd tovább halad a méh üregébe és ezzel egy időben beindul a női szervezet saját progeszteron hormontermelődése.
Általában azok a hölgyek tudják, ismerik és figyelik, akik babát szeretnének. De igazából minden nőnek követni, figyelni kellene az ovulációját, mert innen tudná megállapítani, hogy vajon termel-e progeszteront vagy sem. Ugyanis abban a ciklusban, ahol nincsen ovuláció, NULLA progeszteron termelődik.
Minél többször marad ki az ovulációnk, annál gyorsabban fog felborulni az ösztrogén-progeszteron egyensúlyunk.
Persze, magának az ovulációnak a megléte még nem jelenti azt, hogy kielégítő mennyiségű progeszteront is termeltem (14 napon át napi kb. 20 mg-ot), de ha már egyáltalán van ovulációm, az fél SIKER hormon egyensúly szempontjából is!

 Méhnyaknyák vizsgálata az ovuláció  és a termékeny napok felderítése érdekében

Méhnyaknyák folyamatos vizsgálatával pontosan tudjuk követni, hogy mikor mi zajlik odabent. Lássuk a ciklust különböző szakaszaira levezetve, egy 28 napos ciklust alapul véve:

• Menstruáció (1.-5. napok): menstruációs vérzés
• Száraz időszak (6.-9. napok): nincs vagy csak nagyon kevés a nyák. Ezek a pre-ovulációs napok többnyire terméketlenek.
• Nedves időszak (10.-13. napok): ilyenkor a nyák még kevés, ragadós, nem nyúlós. Ezek a napok már kétesélyesek, lassan közeledünk a nagyon termékeny napok felé.
• Termékeny időszak (14.-17. napok): a peteérés idején a nyák átlátszóvá, nyúlóssá, sikamlóssá válik (tojásfehérjéhez hasonlít), hogy megkönnyítse a spermiumok dolgát.
A legtermékenyebb nap, az utolsó ebben a szakaszban, mikor a nyák még ilyen halmazállapotú. Megvizsgálni úgy lehet, ha mutató- és hüvelykujjunk közé vesszük és elkezdjük az ujjakat távolítani egymástól.

Így: 

Jó, ha a nyák sokáig nyújtható, nem szakad el. 

Könnyű ezt a szakaszt észlelni: pisilés előtt toalettpapírral kell a hüvelynyílást megtörölni. Ha nedves, akkor annak állagából megállapítható, hogy váladék tojásfehérje-szerű-e.
Közösülés után minimum 24 órával állapítható meg a nyák állapota ismét biztonsággal, mert a spermium állaga nagyon hasonló, így megtéveszthet minket!
Terméketlen időszak (18.-28. napok): a ciklus utolsó szakaszában a nyák kevesebb, színe fehéres, sűrűbb, egyáltalán nem nyúlik, szerepe, hogy spermiumok és baktériumok ne juthassanak be. Ez a szakasz terméketlen, a következő menstruációig tart.

A termékeny napok megállapítását segítő eszközök a női ciklus alatt:

- Ovulációs mikroszkóp

A ciklus első időszakában a megnövekedett ösztrogénszint miatt a nyálunk kikristályosodik, azaz páfrányhoz hasonló képet fog mutatni mikroszkóp alatt.
A nyál kikristályosodását az ösztrogén hormon jelenléte okozza bizonyos (magas) koncentráció elérése után.
Fontos részlet: mivel az ösztrogén bizonyos koncentrációban a ciklusunk első felében szinte bármikor jelen lehet, csak azokat a napokat vegyük termékenynek, amelyeken színtiszta páfrány a lencsénk. (lásd ábra)
Amint színtiszta páfrány a lencsénk, azaz tetőzik az ösztrogén szintünk (ösztrogén csúcs), az ovuláció bekövetkezte 3 napon belülre tehető.


Ahogy a fenti ábrán is látszik, 3 különböző képet láthatunk:
• Terméketlen: több, körkörös, kerekded amorf alakzat, ilyenkor ciklusunk terméketlen szakaszában vagyunk, a teherbeesés esélye alacsony, szinte nulla
• Átmeneti: körkörös amorf alakzatok, köztük némi páfrányszerű alakzatokkal. Ilyenkor egy ún. átmeneti időszakban vagyunk, az ösztrogén koncentráció kezd emelkedni, azaz, haladunk az ovuláció felé. Az ilyen átmeneti napokon van némi esély a teherbe esésre, de csekély.
• Termékeny: teljes felületen szálkás, kristályos, páfrányszerű alakzatok (színtiszta páfrány). Itt kezdődik a valóban termékeny időszak, valahol 3 napon belül megtörténik az ovuláció. Innentől ajánlott a szexuális együttlét, egészen addig, amíg a mikroszkóp ilyen erősen páfrányos képet mutat.
A mikroszkópot lehetőség szerint reggeli ébredés után alkalmazzuk, ne igyunk vagy együnk mielőtt nyál mintát veszünk a szánkból! Figyeljünk a nyál mennyiségére is, sem túl kevés, sem túl sok nem hoz megfelelő eredményt.
Ha napközben alkalmazzuk, előtte 2 órával ne fogyasszunk semmit!
Az ovulációs mikroszkóp 12500Ft ért megvásárolható nálam is, pácienseim részére.

- LH teszt

Az LH tesztek alkalmazása a ciklus 8. napjától javasolt egy 28 napos átlagos ciklus estén. A 8. ciklusnaptól minden nap alkalmazandó egészen addig, amíg pozitív nem lesz. A teszt arra való, hogy az ún. LH csúcsot kimutassa, azért mert az LH csúcstól számított kb. 36 órán belül bekövetkezik az ovuláció.
Az LH csúcsot úgy mutatja ki, hogy dupla csík jelenik meg rajta (mint egy terhességi teszten). Dupla csíknak az számít, ha mindkét csík erős vagy az alsó csík még erősebb, mint a felső (kontroll) csík.
Ha babát szeretnénk, innentől, hogy megvan az LH csúcsunk, minden éjjel érdemes együtt lennünk 3 egymást követő éjszakán.
Fontos, hogy az LH szintet tesztelni nem a reggeli órákban a legjobb, főleg nem ébredés után, hanem délután 14 órától estig bármikor. Ha lehet koncentrált vizeletből, azaz amennyiben van rá lehetőség közvetlenül tesztelés előtt ne igyunk nagy mennyiségű folyadékot, és ha lehet 1-2 óráig visszatartott vizeletből végezzük el.
Gyakorlati használata nagyban hasonlít a terhességi tesztek használatához, amikor LH-teszteket vásárolunk, kapunk hozzá részletes használati utasítást!

www.fastest.hu . oldalt ajánlom Lh teszt rendelésre.

 

 Esetleírások, Kattints ide és olvasd el! Pácienseim írták, akik hasonló problémával kerestek meg, és azóta jó néhánynak már babája is van :-) ! 

 

Hormonegyensúly beállítás a természetes endokrinológia eszközeivel

A hormontanácsadásról itt olvass tovább:

 

Bejelentkezésért kattints ide, időpont egyeztetés hormontanácsadásra: 

 Vagy olvass tovább az alábbi cikkeimben:

PCOs okai és kezelése, meddőség 

Férfi és női meddőség okai, kezelése - olvass tovább!

Meddőség, endometriózis, mióma, Pcos okai és az ösztrogén dominancia

Az inzulinrezisztencia állapotáról, kialakulásáról, tüneteiről, és kezeléséről:

Hormonegyensúly tanácsadó és természetgyógyászként nap mint nap tapasztalom a természetes hatóanyagok erejét, jótékony hatásukat a hormonális problémákra.Természetesen minden probléma egyéni, hiszen nincs 2 egyforma eset, de mindig találunk természetes módszerekkel, szintetikus hatóanyagok alkalmazása nélkül egyedi megoldásokat.

Szeretettel várom a problémájukkal hozzám fordulókat.


Kérdés esetén szívesen válaszolok, a kapcsolat menüpont alatt várom a kérdéseket.

 

Addig is mosolyban, egészségesben gazdag szép napokat kívánok Mindenkinek!

Sümegvári Bernadett
Egészség tanácsadó

Hormonegyensúly tanácsadó – Természetgyógyász – Fülakupunktúrás addiktológus - Biorezonancia terapeuta