Női férfi meddőség okai és kezelése

 

Női férfi meddőség okai és kezelése a természetes endokrinológia nézőpontjából

Meddőségről akkor beszélünk, ha a nőknél egy év védekezés nélküli rendszeres nemi élet mellett nem következik be a várt fogamzás. Gyakran nincs szervi probléma, de mégsem érkezik a várva várt kisbaba…


A 30 év körüli nők közül 1975-ben még minden 10., 1990-ben már minden 5., a 2000-es években meg már minden 3. érintett a meddőségi problémákban. De nemcsak a nők lehetnek az okai a sikertelenségnek, az esetek 30-40%-ban a férfiaknál van a probléma, míg az is előfordul a pároknál, hogy mindkét fél érintett a sikertelenség okában.


Nőknél a leggyakoribb ok a hormonális egyensúlytalanság, és a tüszőrepedés elmaradása. Az ovuláció elmaradása esetén nem lesz elegendő progeszteron a női ciklusban, viszont ösztrogén túlsúly annál inkább lesz. ( Ettől még van menstruáció, tehát az is előfordulhat, hogy a nők észre sem veszik, hogy elmaradt a tüszőrepedés, és így hónapok telhetnek el sikertelen próbálkozással… )
A progeszteron készíti elő a méh nyálkahártyát a petesejt beágyazódására. Baba megtartó hormonnak is nevezzük, tehát az elegendő progeszteron segít abban, hogy megmaradjon a terhesség, és ne következzen be vetélés.
De ez csak az egyik ok, ezen kívül van még bőven…


Meddőség okai lehetnek nőknél:


- Hormonális ok: ösztrogén dominancia, melyről ide kattintva tovább olvashatsz.
- Hormonális ok: inzulinrezisztencia, melyről ide kattintva tovább olvashatsz.
- Hormonális ok: androgén túlsúly,
- Hormonális ok: magas prolaktin szint,
- Hormonális ok: Pajzsmirigy alulműködés túlműködés, vagy autoimmun gyulladás (Hasimoto, Basedow)
- Endometriózis, melyről ide kattintva tovább olvashatsz
- Ovuláció hiánya vagy sárgatest elégtelensége
- PCOS azaz Policisztás petefészek szindróma, melyről ide kattintva tovább olvashatsz
- Finomított szénhidrátok túlzásba vitt fogyasztása
- Mióma
- Sérült tüszők, tüszők mennyisége és minősége,
- Korai menopauza
- Mellékvese alulműködés, stresszes életmód, félelmek az anyagságtól, szüléstől
- Spermiumellenes antitestek termelődése
- Tápanyaghiányok, elsavasodás, egyhangú táplálkozás, vitamin és ásványi anyagok hiánya
- Chlamydia vagy egyéb fertőzés
- Érzelmi, párkapcsolati problémák
- Átjárhatatlan petevezetők
- Szexuális együttlétek nem megfelelő időzítése

 

Meddőség okai Férfiaknál:


- Sperma mennyiségi vagy minőségi problémák, mozgékonyságuk nem megfelelő
- Csökkent libidó
- Tápanyaghiányok, elsavasodás, egyhangú táplálkozás
- Dohányzás
- Túlzott alkoholfogyasztás
- Mellékvese alulműködés, tartós stressz, kimerültség
- Párkapcsolati problémák
- Herevisszér
- Hormonális egyensúlyzavar (ösztrogén túlsúly, tesztoszteron hiánya, inzulinrezisztencia, prolaktin, pajzsmirigy problémák)
- Genetikai ok


A férfiak sajnos nehezebben indulnak meg a kivizsgálás útjára, és nehezebben is beszélnek problémáikról. Pedig csak bíztatni tudom őket erre, mert igen is náluk is lehet probléma…

Nagyon sok pár nem találja meg egyből a természetes hormonbeállítás lehetőségét, vagy épp türelmetlenségükben és elkeseredettségükben túl korán fordulnak a lombik programok irányába, mert a sok próbálkozás, sikertelenség miatt a mesterséges beavatkozásban bíznak már egyedül. Amelyek ugyancsak nem hoznak mindig sikert. . .

Az endokrinológus orvosok, meddőségi központok - ha hormonkezelésre kerül sor - szintetikus, mesterséges hormonokat használnak, melyek igen kellemetlen mellékhatásokat, és veszélyes szövődményeket okozhatnak. Erről egyre több tanulmányt olvashatunk, de sok esetben már a gyógyszer betegtájékoztatón lévő mellékhatások is elrettentőek, amit sajnos legtöbben figyelmen kívül hagynak.

Minden babára váró párt szeretnék arra bíztatni, hogy mielőtt a mesterséges beavatkozást választanák, adjanak egy esélyt a természetes hormonbeállításnak, mert akkor jobb esetben teljesen elkerülhetik a lombik programot, és spontán baba születik, vagy már felkészítve a szervezetet nagyobb esélyük lesz a mesterséges beavatkozás sikerére.

Nők esetében ellensúlyozatlan ösztrogén többlet esetén, ha tüszőérést stimuláló szerekkel még több ösztrogén termelésére késztetik a petefészkeket, akkor egy még súlyosabb ösztrogén dominancia alakulhat ki, sőt többszöri stimuláció után fennáll a veszélye a petefészek kimerülésének, és akár korai menopauza is beállhat. Itt is van még esély felébreszteni a petefészkeket a hormonegyensúly helyreállításával, de lényegesen több az esély és kevesebb megpróbáltatáson megy keresztül a babára vágyó nő, ha a természetes módszer megelőzi a mesterséges beavatkozásokat.

Tehát van a mesterséges beavatkozásoknak rizikója, amelyet érdemes még előtte átgondolni. Nem lehet minden esetben kierőltetni a női szervezetből a várandósságot, ha akár lelki vagy testi okból nem áll rá készen.

Persze van olyan eset, amikor igénybe kell venni a lombik programot, mert nincs más lehetőség. Viszont ha a női szervezet alaposan fel van rá készítve, akkor a mesterséges beavatkozás jóval nagyobb eséllyel fogja meghozni a várva várt eredményt.

 

MILYEN MÓDSZEREKKEL ÉS MILYEN ESETEKBEN TUDOK SEGÍTENI, MINT HORMONTANÁCSADÓ? Ide kattintva olvass tovább.

Az első konzultáció egy hormon vérkép elemzéssel indul, mivel minden egyes hormonra tudunk hatni természetes készítményekkel is.

A hormonegyensúly helyreállításával, kezelésekkel, hormonrendszerre ható készítményekkel, gyógynövényekkel, természetes hatóanyagokkal, személyre szóló táplálkozási és életmód tanácsokkal utat találunk a megoldásra.

Szeretettel várlak hormonegyensúly tanácsadásra!

BEJELENTKEZÉS, IDŐPONTEGYEZTETÉSÉRT KATTINTS IDE

Árak

Esetleírások, Kattints ide és olvasd el! Pácienseim írták, akik közül jó néhánynak már babája is van :-) ! 


Szeretnél a továbbiakban is értesülni cikkeimről? Nyomj egy like-ot az oldalra.

Kérdés esetén szívesen válaszolok, a kapcsolat menüpont alatt várom a kérdéseket. Addig is mosolyban, egészségesben gazdag szép napokat kívánok Mindenkinek!

Sümegvári Bernadett
Hormonegyensúly tanácsadó – Természetgyógyász – Fülakupunktúrás addiktológus - Táplálkozási tanácsadó