Az endometriózis, csokiciszta kialakulásának  lehetséges okairól, tüneteiről:

Az endometriózis a méhnyálkahártya, endometrium szóból származik.

A méhnyálkahártya minden hónapban a női ciklusnak megfelelően felépül, majd leválik a menstruációval. Endometriózis esetén a méhnyálkahártya túlépül, burjánzik, és máshol tapad meg, szigetek, csomók formájában. A túlburjánzó méhnyálkahártya (endometrium) eljut a hasüregbe a petevetéken keresztül, megtapadhat bárhol a kismedencében. A hasüregben megtapadt méhnyálkahártya havonta a női ciklusnak megfelelően megvastagszik és vérzik, úgy, mint a méhen belül. Azonban a hasüregben nem tud a vér merre távozni, így gyulladások, ciszták, összenövések, a petefészkeken sötétbarna csokiciszták képződhetnek. A kóros méhnyálkahártya szigetek leggyakrabban megtapadhatnak a petefészken, petevezetéken, méhen, húgyhólyagon, beleken, hüvely falán, köldökben, de a szervezetben bárhol előfordulhatnak. Az endometriózis legtöbb esetben komoly fájdalommal jár, melyet a nők hónapról hónapra átélnek.

Az endometriózis enyhébb formája is oka lehet a meddőségnek, melyre kezdetben a komolyabb tünetek hiánya miatt még nem figyelnek fel.

Read More: Az endometriózis, csokiciszta lehetséges okairól, tünetekről

Bőrproblémák (mitesszer, pattanások, aknés bőr) hormonális okai, és lehetséges megoldások.


Személyes tapasztalatból tudom milyen érzés, mikor egész fiatalságod alatt végig kísérnek a pattanások. Hosszú - hosszú éveken át küzdöttem én is tini koromtól a pattanásokkal. Szegény anyukám mindent megtett. Budapest legnevesebb kozmetikusaihoz cipelt el, melyek pillanatnyilag talán javítottak, de nem oldották meg a problémám. Fiatal lányként lelkileg ezt nagyon nehéz kezelni, sokszor éreztem úgy, hogy takargatnom kell magam, és smink nélkül biztos nem mentem ki az utcára. Próbálkoztunk különböző étrendekkel, neves bőrgyógyászokkal, kozmetikusokkal. Apró javulások ideig, óráig… de a probléma tovább kísért.

Majd jött a nőgyógyász és a mesterséges hormontartalmú gyógyszerek, fogamzásgátló, stb. melyek elnyomták ugyan a tüneteket, míg szedtem őket, de nem oldották meg a problémát, hiszen a probléma gyökerét nem szüntettük meg. A hormonegyensúly a szervezetemben ettől még mindig nem állt helyre! És ha valami még inkább kellemetlen 25 év felett újra a bőröddel küzdeni, mintha még mindig tinédzser lennél… ezt is megtapasztaltam…

A fogamzásgátlók alkalmazásakor nincs természetes női ciklus, csak álciklus megvonásos vérzéssel. A tabletta általi mesterséges vérzés nem a saját hormonjaink működésének a következménye. Túl fiatalon szedve az agyalapi mirigy - a hormonrendszer karmestere - elszokhat a ciklus szabályozásának feladatától. A fogamzásgátlók évekig felfüggesztik a tüszőérést, peteérést, és az ovulációt, azaz tüszőrepedést, ami viszont tudjuk, hogy kell egy normális női ciklushoz, illetve ha kisbabát szeretnénk. Egyre több fiatal pár küzd a meddőséggel, melyek mögött gyakran a fogamzásgátló hosszú évekig tartó szedése is ott lapul az okok mögött. 

Read More: Akne, pattanás, mitesszer nemcsak tinédzser korban…. Szeretnél tenni ellene?

Enzim pótlás, az egészséges hosszú élet titka!

Egészségünk megőrzése érdekében sokan már pótoljuk a vitaminokat, ásványi anyagokat, mert tudjuk hogy manapság táplálékunk nem tartalmazza őket kellő mennyiségben. Az enzimek pótlásáról viszont megfeledkezünk, pedig legalább olyan fontosak lennének.

Az enzimek biokatalizátorok, gyorsítják a testünkben zajló folyamatokat, felszabadítják táplálékunkból az értékes vitaminokat, ásványi anyagokat és aminosavakat.
Enzimek szükségesek tehát a vitaminok, ásványi anyagok hasznosulásához, és még a hormonjaink működéséhez is. Manapság pedig nagyon sokan enzimhiánnyal küzködnek, mivel főzés, sütés során a táplálékban lévő enzimek megsemmisülnek. Enzimekhez csak a nyers ételeken keresztül juthatnánk, melyekből elég keveset fogyasztunk.

Hiányozhatnak szervezetünkből a fehérje, zsír vagy akár a szénhidrátbotó enzimek, melyek hiányakor az adott táplálékot nem tudjuk jól bontani. Így puffadás, hasmenés, székrekedés, görcsök, gázok, fejfájás, tünetei jelenhetnek meg.....

Read More: Mit okozhat az enzimhiány? Enzimek nélkül nincs élet!

Hasi hízás vagy túlsúly, megállíthatatlannak tűnő édességvágy, acnes bőr, koncentrációzavar, ingerült vagy szédül ha éhes, haspuffadás, verejtékezés, lever a víz érzés, cikluszavar, terméketlenség, PCOS, ...és még sok más tünet lehet, amiről ráismerünk.

Az inzulinrezisztencia bújhat meg a tünetek mögött.

Az inzulinrezisztenciát a cukorbetegség előszobájaként emlegetjük, mivel ez a cukorbetegség kialakulását megelőző állapot.

Fontos azonban tudnunk, hogy megfelelő táplálkozási, és életmódbeli változtatással, természetes táplálék kiegészítők alkalmazásával az Inzulinrezisztencia állapot nagyon sok esetben még gyógyszer használata nélkül visszafordítható.

INZULINREZISZTENCIA manapság szinte népbetegség. Hogy miért?
Sajnos egyre nagyobb mennyiségben fogyaszt a mai ember fruktózt, cukrot és finomított szénhidrátokat, mellyel a szervezetünk egy határon túl már nem tud mit kezdeni. Az étkezésünk megváltozott. Pékség minden sarkon, előrecsomagolt ételeket fogyasztunk, melyek fruktózzal vannak dúsítva. (felvágottak, gyümölcslevek, lekvárok, húskészítmények, ketchup, mustár, majonéz, konzervek, stb. )

Az sem mindegy, mit mikor eszünk…. A Hagyományos Kínai Orvoslás szervórája szerint mindennek megvan a maga ideje. (székletürítés, étkezés, emésztés, pihenés, testmozgás, agyi tevékenység stb) Ha e szerint élünk, támogatjuk testünket azzal, hogy nem terheljük feleslegesen, nem adunk neki plusz munkát.
Az eredmény: Inzulinrezisztencia, mely sok esetben észrevétlen, kezeletlen marad. Majd elhízás, hormonális zavarok, meddőség, cukorbetegség, zsírmáj, májgyulladás, akár daganatos betegségek lehetnek a következmények. A tartósan magas inzulin szint miatt alakulhat ki a szervezetszintű gyulladás.

Read More: Ingerült vagy szédül, ha éhes? nehézkes a fogyás vagy hasi hízás? édességvágy, olykor lever a víz,...

Miért rossz az emésztésem?

Puffadás, hasfájás, gázosodás...ételintolerancia, enzim hiány és/vagy felszívódási zavar?

Ókori görög orvos, már Hippokratész is tudtunkra adta: "Minden betegség a bélből ered"

Ha az emésztésünk nem megfelelő, és ennek már egyértelmű tünete is van számunkra, akkor biztosak lehetünk benne, hogy bélflóránk azaz 1. számú védelmi vonal  is felborult, mely magával húzza immunrendszerünk gyengülését, hiszen a bélben lévő szövetekben termelődnek immunsejteink 70 - 80 %-a, melyek immunrendszerünk szolgálatában állnak. 

Itt az ideje, hogy elkezdjünk foglalkozni emésztési problémáinkkal...

Read More: Segítség, puffadok, hasfájás gyötör