Használjunk e savcsökkentőt? Vagy mit tegyünk reflux ellen?

Tüneteket ideig-óráig enyhítheti a savlekötő használata, de az okot nem szüntetik meg.

Manapság a körülöttünk élő emberek igen nagy része különböző emésztési problémákkal küzd.

Ennek egyik gyakori és kellemetlen tünete a savas reflux, melyre ma már recept nélkül is kapható savcsökkentő gyógyszereket ajánlanak.

Amikor Reflux tüneteit tapasztaljuk, a sav visszaáramlik a nyelőcsőbe, de közel sem biztos, hogy ennek minden esetben a magas gyomorsav szint az oka, hiszen gyomorsavunk, ahogy öregszünk, egyre kevesebb, a Reflux tüntetek viszont ezzel ellentétesen, a korral egyre csak nőnek.

Akkor biztos az a jó megoldás, hogy a savat csökkentjük?

A gyomorsavnak vannak pozitív hatásai is: segíti az emésztésünket, és véd a káros baktériumok felszaporodása ellen. 

A baktériumok tehát csak akkor tudnak elszaporodni, ha kevés a gyomorsavunk.

 Ha a baktériumok túlszaporodnak, és nem megfelelő az emésztésünk, megnő a hasüregben a nyomás, és megjelenik a felfúvódás, puffadás. Reflux tünetek esetén is a legfontosabb, hogy az emésztésünk rendben működjön, mert az erjedés és a rothadás során keletkező gázok megnövelik a hasüregben a nyomást, kinyitják a gyomorszájat és felnyomhatják a gyomorsavat, így könnyen visszaáramolhat a sav a nyelőcsőbe.

A savcsökkentők negatív hatásai:

- Ami a legnagyobb probléma, hogy ha a gyomorban túlságosan lecsökken a savasság, a baktériumok elszaporodhatnak, melyek a véráram útján különböző szerveinkhez is eljuthatnak, akár tüdőgyulladást is okozhatnak. 
- Savcsökkentő, savlekötő gyógyszerek használata mellett lecsökkenhet a magnézium szintünk, mely további kálium és kalcium hiányhoz is vezethet. A gyomor savassága szükséges ahhoz is, hogy a bevitt ásványi anyag fel tudjon szívódni. Hiába pótoljuk az ásványi anyagokat, ha a gyomorsav hiány miatt rossz a felszívódás. Így a Kalciumhiány hosszútávon csontritkulást okozhat, csonttörések áldozatai is lehetünk. Ezek az ásványi anyagok részt vesznek még a szív- és érrendszer, az izmok, az idegrendszer munkájában, hosszú távú hiányuk esetén problémák jelentkezhetnek ezeken a területeken is.Káliumhiány esetén megjelenhet a magas vérnyomás, az ödémák, a vizesedés, de a kálium kell az izmainknak is. A magnézium szükséges a szívritmus szabályozásához, é segít a stressz kezelésében, hiányában ingerlékennyé válhatunk. A D vitaminképződéshez, enzimműködéshez is szüksége van szervezetünknek magnéziumra.

Reflux esetén a legfontosabb csökkenteni a baktérium szintet, pótolni a hiányzó emésztőenzimeket, és átállni egy tudatos táplálkozásra.

 

Személyre szóló táplálkozási tanácsokkal várom szeretettel a hozzám fordulókat.
Biorezonanciás vizsgálattal és kezeléssel lehetőség van emésztési problémáink feltérképezésére (baktériumok, emésztőrendszeri gombák szintje, hiányzó emésztőenzimek, étel intoleranciák, ásványi anyag és vitaminhiány kimutatására), az öngyógyító folyamatok beindítására.
 Az egyensúly helyreállításával, kezelésekkel, gyógynövényekkel, személyre szóló táplálkozási és életmód tanácsokkal utat találunk a megoldásra.

Ha szeretnél a továbbiakban is értesülni cikkeimről, nyomj egy like-ot az oldalra.

Kérdés esetén szívesen válaszolok,  a kapcsolat menüpont alatt várom a kérdéseket.

Addig is mosolyban, egészségesben gazdag szép napokat kívánok Mindenkinek!

Sümegvári Bernadett

Egészség tanácsadó – Természetgyógyász – Fülakupunktúrás addiktológus - Hormonegyensúly tanácsadó

Tel: 06-70-3113235, email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., cím: 1122. Budapest, Krisztina körút 35.

Weboldalamon módszereimről részletesebben is olvashatsz: www.termeszetesegeszseg.hu